Jelenlegi hely

Hirdetés

Sokan vallják, hogy a szem a lélek tükre, ugyanakkor ez nem csupán a szerencse műve, hiszen életmódunk is aktívan befolyásolja látásunkat. Mit tehetünk, hogy megelőzzük a problémákat?

A viszketés az egyik leggyakoribb tünet, mely a szemet érintheti. A szemviszketést nemcsak a szem szárazsága, idegen test vagy allergia okozhatja. Nézzük, mi állhat a panasz hátterében és hogyan kezelhetjük.

Operációval gyógyítható a szürkehályog?

A szürkehályognak nevezett szemészeti betegség a kristálytiszta szemlencse részleges vagy teljes átlátszóságcsökkenését, elszürkülését jelenti. Operációval ma már jól kezelhető szembetegség.

Promóció A szemszárazság jelei habár sokszor nem egyértelműek, mégis ha figyelmen kívül hagyjuk őket, az rossz hatással lehet a közérzetünkre. A kellemetlen, sokszor fájdalmas tünetek rányomhatják bélyegüket a mindennapokra. A technológia fejlődésével ma már egy korszerű megoldással szüntethető meg a szemszárazság valódi oka. Végre Magyarországon is debütált az E-Eye! (X)

Gondolná, hogy leginkább a nőknek romlik a szeme? Ha Ön is gép előtt dolgozik, ez segíthet megelőzni a látásromlást. A Látás Világnapja alkalmából ezért a megfelelő látásjavító eszköz kiválasztásának fontosságára is figyelmeztetnek.

Rendkívül agresszív, gyors áttétképződéssel járó rákos elváltozás a szemben kialakuló melanoma. Az 50 év feletti lakosság körében ez a leggyakoribb rosszindulatú látószervet érintő daganat, ugyanakkor, ha időben felismerik a kóros elváltozást, akkor az jól kezelhető.

A legtöbben emlékszünk a szülői, nagyszülői figyelmeztetésekre: ne olvassunk félhomályban, mert tönkretesszük vele a szemünket. Valóban így van, vagy semmilyen káros hatása nincs ennek a látásunkra?

Háromszorosára, nagyjából 115 millióra nő a vakok szám 2050-re, ami egyértelműen a világ népességének növekedése és öregedése nyomán lehetséges. Miért lehet ez mégis pozitív sokak számára?

Az MTA kutatói nemrégiben fedeztek fel egy olyan új, alacsony költségű terápiát, amely segíthet megelőzni a kötőszöveti meszesedést. Hogyan védheti meg szemünket ez az új eljárás?

Nyáron szinte mindenhonnan csak azt halljuk, hogy vigyázzunk bőrünkre, védekezzünk a nap káros sugarai ellen. Sokan ugyanakkor nem tudják, hogy szemünk védelme is legalább ennyire fontos. Hogyan előzzük meg a kellemetlen tüneteket?