Ezeket látta már?

Őszi étrendünk

2009.01.01. Módosítva: 2015.11.04.

A helyes táplálkozás az őszi hónapokban is nagyon fontos. Amennyiben szeretnénk megfelelni a mindennapok kihívásainak, táplálkozási szokásainkat is a hűvösebb időjáráshoz kell igazítanunk.

Őszi étrendünk

Beköszöntött az ősz – az idő egyre hidegebb, nappalok egyre rövidebbek, s a borongós időben mi is többször szorulunk a négy fal közé. A nyári szabadságok után a munkahelyeken visszaállt a megszokott tempó, a gyerekek pedig ismét az iskolapadban ülnek - az ősz nemcsak az időbeosztásunkat írja újra, hanem jelentős hatást gyakorol testünkre, lelkünkre és általános hangulatunkra.

A helyes táplálkozás az őszi hónapokban is nagyon fontos. Amennyiben szeretnénk megfelelni a mindennapok kihívásainak, táplálkozási szokásainkat is a hűvösebb időjáráshoz kell igazítanunk. A hidegebb hónapokban megnövekedik az energiaszükségletünk, hiszen nemcsak a nagyobb fizikai és szellemi igénybevétellel, hanem a szervezet fokozott hőleadásával is számolnunk kell. Emellett fontos szem előtt tartani, hogy az ősz átmeneti időszak, amikor vitaminokkal, ásványi anyagokkal kell feltöltenünk a szervezetünket a téli hónapokra.

A tészta ilyenkor is kiváló választás, viszont a könnyű nyári tésztasaláták helyett inkább fogyasszuk melegen jó sok zöldséggel és gyümölccsel. Amellett hogy a tészta laktató és könnyen emészthető, energiával tölti fel szervezetünket, összetett szénhidrátként pedig fontos szerepet tölt be a betegségek, fertőzések elleni védekezésben. Tápanyagtartalom szempontjából is a legértékesebbek ételek közé tartozik - vitaminokkal, ásványi anyagokkal, valamint egyes fajtái emésztést elősegítő ballasztanyagokkal, azaz rostokkal látják el a szervezetet. Hazánk egyik gasztronómiai sajátossága a tojásos tészta, még egészségesebb hiszen a tojásnak köszönhetően tartalmaz teljes értékű fehérjéket, vitaminokat, lecitint, vasat és egyéb fontos ásványi anyagokat is.

Ne feledjük el azt sem, hogy a tészta az egyik legváltozatosabb és leggyorsabban elkészíthető alapanyag! Nemcsak önállóan vagy köretként ízletes étel, hanem a hideg napok egyik legkedveltebb fogásának, a forró levesnek is kiegészítője. Egy tányér meleg leves nemcsak a szervezet télen is szükséges folyadékmennyiség beviteléhez járul hozzá, hanem tápanyagtartalmának biztosításához.

RECEPTEK:

Tárkonyos sertésraguleves eperlevéllel

40 dkg comb, 1 kicsi fej hagyma, 1 db sárgarépa, 1 db gyökér, 10 dkg zeller, vagy szárzeller, 0.5 dl olaj, 1 ek liszt 2 tk szárított tárkony, só, őrölt fehérbors, 5 dkg új vagy póréhagyma, 5-8 dkg eperlevél

A húst kis kockára vágjuk kb. 0,5x0,5 mm-es re. Finomra vágjuk a hagymát és az olajon megfonnyasztjuk, majd rátesszük a húst. Kicsit pirítjuk, majd 1 dl víz hozzáadásával pároljuk. Sózzuk, és amikor félig puha úgy 20 perc után beletesszük az apró kockára vágott tisztított sárgarépát, gyökeret, zellert. Ha szárzellert használunk akkor azt később tegyük bele. Pótoljuk a vizet és még 15 percig pároljuk. Rászórjuk a lisztet jól elkeverjük és felöntjük 1.5-2 l vízzel. Amikor felforrt beletesszük a fél karikára vágott új vagy póré hagymát. Sózzuk, borsozzuk és beletesszük a tárkonyt is. Beleszórjuk a tésztát, és készre főzzük. A tésztát külön is kilehet főzni sós vízben, és tálaláskor beletenni a levesbe.

Mennyiség:4-5 ad

Előkészítési idő: 10 perc

Elkészítési idő: 50 perc

Cukkínis gombás rakott tészta

1 cs szarvacska, 20 dkg gomba, 40 dkg cukkíni, 10 dkg póréhagyma, 1 dl olaj, 2 ek gorombára vágott petrezselyem, só, őrölt fehérbors, őrölt szerecsendió, 2 db mazzarella, 10 dkg vaj, 8 dkg liszt, 4 dl tej, 4 db tojás,

A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. Az olaj felén megfuttatjuk a fél karikára vágott hagymát, rátesszük a szeletelt gombát és megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk a petrezselyemmel. Összepirítjuk. Az olaj másik felén megpirítjuk a karikára vágott cukkínit, azt is sózzuk, borsozzuk.

A vajat felmelegítjük, belekeverjük a lisztet és habzásig melegítjük. Akkor belekeverjük a forró tejet, habverővel simára keverjük és félretesszük. Amikor kicsit hűlt belekeverjük a tojások sárgáját.

Kifőzzük a tésztát forró sós vízben, majd leszűrjük. A tésztát összekeverjük a sárgájás mártással, sóval, borssal, szerecsendióval és fehérjéből felvert habbal lazítjuk.

Kivajazott morzsázott tepsibe, vagy formába tesszük a tészta felét, arra a gombát és cukkínit, majd a maradék tésztát. Tetejére reszeljük a sajtot.

Előmelegített 180 c.os sütőbe tesszük 30-40 percre. Sütőből kivéve pihentetjük 10 percet, majd szeleteljük és tálaljuk. Adhatunk mellé tejfölt vagy sajtmártást.

Előkészítési idő: 5 perc

Elkészítési idő: 60 perc

Mennyiség: 6 ad

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához