Ezeket látta már?

29 pazar tipp, hogy formába hozza magát a nyaralásra

Táplálkozás: egészséges táplálkozás, táplálékkiegészítők, fogyókúra, diéta

Nyáron előkerülnek a fürdőruhák, és legtöbbünk a hőség elleni védekezésként a strand felé veszi az irányt. Ilyenkor szeretnénk megszabadulni néhány kilótól is.

A ragyogó napsütést is elhomályosító szigorú diéta helyett a nyári ételek gazdag választékát próbálhatjuk ki, melynek köszönhetően egészségesek és fittek maradhatunk. A nehéz, magas kalóriatartalmú ételek nem túl vonzóak a nyári hőségben, így valószínűleg nem lesz nehéz a könnyebb, egészségesebb ételt választanunk.

Íme, néhány étel, amelyekkel jól járunk

1. Görögdinnye: több mint 80%-a víz, így kiváló szomjoltó, segít a szervezet hidratáltságának megtartásában.

2. Grillezett zöldségek: grillezhetünk paprikát, hagymát, répát, cukkinit, fokhagymát, padlizsánt, zellert és spárgát. Ezek a nyári zöldségek rengeteg antioxidánst tartalmaznak, védenek az erős nyári napsugárzás okozta bőrkárosodás ellen.

3. Grillezett saláták: grillezett zöldségek felhasználásával számos egytálételt készíthetünk. Tölthetjük pitába, keverhetjük salátába, sovány sajttal, leöntve friss fűszernövényekből készült öntettel.

4. Hideg levesek: nemcsak kiváló előétel, de a napi folyadékfogyasztáshoz is hozzájárul, segítve ezzel a szervezet hidratáltságának megtartását.

5. Teljes kiőrlésű gabonával készült saláták: a bulgur, tabouli, kuszkusz laktató mégis könnyű nyári egytálétel lehet.

6. Zöldségsaláta: csak úgy, mint a hideg levesek, a zöldségsaláta is fogyasztható könnyű előételként. Könnyen és gyorsan elkészíthető, nem igényel különösebb előkészületet. Lehetőleg ne öntsünk rá kalóriadús, nehéz dresszinget.

7. Magas fehérjetartalmú bab és csíra saláta: ezek mellé dobhatunk néhány szelet egyéb zöldséget, vagy akár gyümölcsöt is a salátába, ezzel is növelve annak vitamintartalmát.

8. Zöldséges-sajtos saláta: a feldarabolt zöldségek mellé dobjunk sovány sajtdarabokat. Így a salátánk nemcsak fehérjében, hanem kalciumban is gazdagabb lesz.

9. Alacsony kalóriatartalmú dresszingek: válasszunk friss fűszernövényeket és alacsony zsírtartalmú önteteket salátánkba. A bazsalikom, petrezselyemzöld, kapor, kakukkfű, menta, citromlé és ecet a legjobb választás.

10. Alacsony zsírtartalmú italok: nyáron előszeretettel fogyasztunk édes, tejszínes kávét, teát, cukrozott üdítőitalokat, turmixokat, és megfeledkezünk ezek kalóriatartalmáról. A bevitt folyadéknak elsősorban a szomjoltás a szerepe, ezért inkább hűsítő, alacsony kalóriájú italokat válasszunk, mint pl. a frissen facsart narancslé, zöldséglevek, de legjobb a szénsavmentes ásványvíz.

Gyerekek nyári étrendje - hasznos tanácsok! Kattintson!

11. Gyümölcs alapú saláták: felejtsük el a krémes desszerteket, helyette csillapítsuk édesség iránti vágyunkat gyümölcsös desszertekkel.

12. Alacsony kalóriatartalmú desszertek: helyettesíthetjük a nehéz, kalóriadús desszertet néhány ínycsiklandó könnyű falattal: pl. fagyasztott cseresznye, szőlő, banán, csokoládéval leöntve, szeder és őszibarack saláta mézzel, grillezett ananász, pekándióval és kevés rummal, grillezett banán alacsony kalóriatartalmú gyümölcsfagylalttal.

13. Gyümölcsjoghurt: az alacsony zsírtartalmú friss gyümölcsjoghurt gazdag fehérjében és kalciumban, ami elengedhetetlen szervezetünk számára.

14. Paradicsom: pótoljuk szervezetünk A-vitamin és likopin szükségletét paradicsommal, papayával és paprikával.

15. Nyáron ne fogyasszunk túl sok almát, banánt vagy narancsot. Válasszuk inkább a friss idénygyümölcsöket, mint pl. a dinnye vagy a különböző bogyós gyümölcsök (málna, szeder, áfonya).

16. Próbáljunk ki minél több nyári zöldséget: cukkinit, zöld, leveles zöldségeket, borsót, paradicsomot, répát, melyek nemcsak táplálóak, de kalóriatartalmuk is alacsony.

17. Uborka: hűsítő hatásáról ismert. Néhány szelet lehűtött uborka a salátában igazán frissítő hatású lehet.

18. Mangó: rengeteg béta-karotint, C-vitamint és rostanyagot tartalmaz.

19. Bogyós gyümölcsök: Ízletesek, savanykásak, igazi nyári gyümölcsök. Fogyaszthatjuk hűtve, frissen, nyersen, grillezve, de akár joghurtba vagy turmixba keverve is.

20. Zöld levelesek: sóska, spenót, kelkáposzta, római saláta, stb. gyorsan és egyszerűen elkészíthető egytálételek vagy saláták alapjai lehetnek. Rengeteg vitamint, ásványi anyagot és kevés kalóriát tartalmaznak.

21. Sovány túró: jó választás lehet a zsíros sajtok és joghurtok helyettesítésére. Fehérjében és kalciumban gazdag táplálék.

22. Dió: gazdag forrása a szív egészségének megőrzéséhez szükséges Omega-3 zsírsavnak. Egy félmaréknyi elegendő belőle naponta. Fogyasztható nyersen, pirítva, salátába keverve, vagy önmagában.

23. Zab: rostokban és fehérjében gazdag, jó választás lehet reggelire.

24. Gabonafélék, magvak: fogyaszthatók egészben vagy összetörve. Keverhetjük joghurtba, salátába, de belesüthetjük tésztába, kenyérbe is.

25. Bab és hüvelyesek: a bab segít helyettesíteni az állati eredetű fehérjéket. Nemcsak rostokban gazdag, de fogyasztásával kevesebb kalóriát és telített zsírsavat viszünk be szervezetünkbe, így a koleszterinszintet is csökkenti.

26. Hal: kiváló forrása az Omega-3 zsírsavaknak. Zsiradékban sütés helyett inkább grillezzük vagy süssük roston.

27. Sárgarépa: gazdag A-vitaminban, és karotinoidokban, melyek a bőr és a szív egészségének megőrzéséhez szükségesek.

28. Piros és sárga zöldségek: a burgonya, édes burgonya, paprika, stb. rengeteg A- és C-vitamint, és antioxidánst tartalmaz.

29. Víz: legvégül a nyári hőségben semmi nem lehet frissítőbb, mint egy pohár hideg víz. Figyeljünk oda, hogy mindig elegendő folyadékot igyunk, elkerülendő a kiszáradást.

Forrás: www.diethealthclub.com
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához