Jelenlegi hely

Hirdetés

Dr. Paradicsom: egy rakás bajra jó

A paradicsom, a benne található vitaminoknak és a likopinnak köszönhetően igazi gyógynövény. Mire és miért fogyasszuk? Íme!

A burgonyafélék családjába tartozó kultúrnövényt először a Dél – Amerikai indiánok termesztették. Európába bekerülésekor, érett piros színe miatt azt gondolták, hogy mérgező.

Igazi gyógynövény!

A paradicsom Magyarország egyetlen veteményes kertjéből sem hiányozhat. Hő- fény- és vízigényes, ültetése és gondozása időigényes folyamat.

A termés mérgező glüko-alkaloidokat tartalmaz, de érés közben lebomlanak, így a pirosan ragyogó gyümölcs már fogyasztásra alkalmas. Több mint 1000 különböző fitokemikáliát tartalmaz, mint például C-, A- vitamin, likopin, nyomelemek, ásványi sók, flavonoidok, cukor.

Dr. Paradicsom

A nyers, érett gyümölcs és a gyümölcslé vér- és vesetisztító, gyulladáscsökkentő, keringést serkentő, érelmeszesedést gátló, koleszterincsökkentő hatású. Gátolja a daganatos sejtek képződését, növekedését. Megelőzi a májbetegséget, valamint kezdődő májproblémáknál megszünteti a fájdalmakat. Nőknek változókor idején különösen ajánlott, mert csökkenti a hormonális változásokkal járó panaszokat.


A paradicsom igazi bio multivitamin

A likopin rákellenes hatását már régóta kutatják

Megállíthatja a rákos sejtek növekedését, sőt, laboratóriumi kutatások kimutatták, hogy a likopin lassítja a prosztatadaganat sejtjeinek növekedését, sőt, akár el is pusztíthatja azokat.

Tányérra vele!

Felhasználható nyersen, savanyúságnak, levesnek, mártásnak, passzírozva üdítőitalnak. Főzés során a vitaminok nagy része lebomlik. Miközben egyes hatóanyagai, mint például a likopin, zsiradékkal együtt elkészítve jobban hasznosul a szervezetben. 

Aszalva, grillezve, lekvárnak: 8 tuti paradicsomos recept

Napi 3-4 dl paradicsomlé a fogyó- és salaktalanító kúrák könnyen elkészíthető itala. Kitűnő üdítő és tápláló folyadék minden korosztály számára.

Ha nem a tányérunkra karikázzuk, akkor testünkön pakolásként is használhatjuk. Gennyes pattanásokat, keléseket borogathatunk vele. Gyorsan csillapítja a gyulladást, fertőtleníti a beteg területet. Sőt! Régen a darázscsípésre is egy szelet paradicsomot tettek, amely "kihúzta" a fullánkot és csitította a duzzanatot.