Ezeket látta már?

5 - Az egészséges táplálkozás további ajánlásai

2009.01.01. Módosítva: 2015.11.04.

Az egészséges táplálkozás további ajánlásai

Zsiradékok

- A túlzott zsiradékbevitel egyes betegségek kockázatát növeli. Használjunk kevesebb zsiradékot ételkészítéshez, kenyérkenéshez.

Ritkán és keveset fogyasszunk a zsírban, koleszterinben gazdag élelmiszerekből, ételekből. Az állati eredetű zsírok helyett inkább növényi eredetűeket használjunk ételkészítéshez, kenyérkenéshez.

Mindennapi jó tanácsok

  • Ne használjunk (feleslegesen) zsiradékot ételkészítéshez, kenyérkenéshez, vagy csak igen keveset
  • Keressük a sovány húsokat, húskészítményeket, tejet és tejtermékeket
  • Kerüljük a zsírban gazdag ételeket, édességeket
  • Kerüljük a zsiradékban való sütést
  • Májat, májból gyártott húsipari terméket legfeljebb 7-10 naponként egyszer fogyasszunk, tojásból pedig hetenként 3-4 db-ot

Májat, májból gyártott húsipari terméket legfeljebb 7-10 naponként egyszer fogyasszunk, tojásból pedig hetenként 3-4 db-ot

Só és sózás

- A túlzott konyhasó/nátrium-bevitel növeli egyes betegségek kockázati tényezője. Csökkentsük a sóbevitelt, különösen fontos ez a gyermekek számára, mert a gyermekkorban kialakult ízlés egész életre kihat.

Mindennapi jó tanácsok

  • Ne sózzunk, vagy csak igen kevés – jódozott - konyhasóval ízesítsük ételeinket
  • Kerüljük a sóban igen gazdag élelmiszereket
  • Használjuk ízesítésre a zöld és száraz fűszernövényeket, amelyekkel részben pótolható a sós íz hiánya

Használjuk ízesítésre a zöld és száraz fűszernövényeket, amelyekkel részben pótolható a sós íz hiánya

Cukor

- A túlzott cukorbevitel egyes betegségek kockázati tényezője. Mértékletesen fogyasszunk cukrokat, cukorban gazdag édességeket és italokat

Mindennapi jó tanácsok

  • Kerüljük a hozzáadott cukorban gazdag táplálékok, italok gyakori fogyasztását
  • Az édesség iránti vágyat csillapítsuk gyümölcsökkel
  • A szomjúság oltására igyunk vizet, ásványvizet cukrozott italok helyett

A szomjúság oltására igyunk vizet, ásványvizet cukrozott italok helyett

Alkohol

*1 egység

3,5 dl sör, vagy 1,5 dl bor, vagy 4 cl égetett szeszesital

Mindennapi jó tanácsok

  • Aki iszik alkoholos italt, mértékletesen tegye
  • A mértékletesség nők számára naponta legfeljebb egy, férfiak számára legfeljebb két egységet jelent, célszerű étkezéssel egy időben fogyasztani az italt, akkor lassabb az alkohol felszívódása

A mértékletesség nők számára naponta legfeljebb egy, férfiak számára legfeljebb két egységet jelent, célszerű étkezéssel egy időben fogyasztani az italt, akkor lassabb az alkohol felszívódása

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához