Ezeket látta már?

Nyári étekveszélyek

2009.01.01. Módosítva: 2015.11.04.

A nyári meleget a friss tápanyagokat a baktériumok is kedvelik, és gyakoribbak ilyenkor a különféle élelmiszerektől származó megbetegedések is.

A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal (MÉBIH) szakemberei szerint nyáron csak megbízható helyen érdemes vásárolni, még inkább be kell tartani a tárolási, hűtési, sütési-főzési szabályokat. Az étrendre is jó fokozottabban ügyelni.

Nyári étekveszélyek

Ilyenkor még fontosabb, hogy mennyire tiszta egy üzlet, illetve az eladók ruházata. Ahol ez nincs rendben, ott nem szabad élelmiszert vásárolni.

A szabályos csomagolás fontos, de leginkább a lejárati idő. Hűtendő terméket csak ott érdemes venni, ahol azt a vásárlás pillanatáig hűtőben tárolták. A mélyhűtött termék ne legyen zúzmarás, tartalma pedig összefagyott tömb - a több darabból álló áru.

Mindig a hűtést igénylő terméket kell utoljára megvenni, hogy minél kevesebb időt töltsön az alapanyag vagy mirelitkészétel hűtőn kívül. Több zacskót, szatyrot érdemes a vásárláshoz előkészíteni, hogy ne szennyezhesse egymást a hús, a kenyér, a zöldség - tanácsolja a MÉBIH.

A hűtőszekrény hőmérsékletét kevesen ellenőrzik, pedig csak akkor hatásos a hűtés, ha a húsokat, tejet 5 Celsius-fok alatt lehet tárolni. A zöldségek és a gyümölcsök számára ennél magasabb - 10-15 fok - az előnyösebb.

A nyers darált húst még aznap el kell készíteni, mert veszélyes alapanyag lehet.

A tojás frissességét a gyakorlott háziasszonyok már könnyen meg tudják állapítani: a friss tojás lesüllyed, a régi fent lebeg. A tojást felhasználás előtt meg kell mosni és külön-külön érdemes feltörni, hogy egy "végső" rossz, nem tegye használhatatlanná az előzőeket is. Ha a fehérje zavaros és elfolyósodott a sárgája, vagy nem jó a színe, a szaga, nem szabad felhasználni.

Nyáron fokozottabban kell ügyelni a higiénés konyhai alapszabályok betartására is. A legtöbb otthoni ételmérgezést a nyers húsról, csirkéről, nyers tojásból a fogyasztásra kész élelmiszerre átvitt baktériumok okozzák, ezért kell gyakran kezet mosni, és más-más edényben, vágódeszkán hasznos foglalkozni a hússal vagy más nyersanyaggal, illetve készétellel.

Az ideális étrend: sok zöldség, gyümölcs, saláta, könnyű fogások. Szomjoltásra a tiszta víz is kiváló.

Forrás: freepress.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához