Jelenlegi hely

Hirdetés

Mitől működnek a fényvédő krémek?

Ahhoz, hogy megértsük, mi fortyog egy doboz napvédő krémben, meg kell érteni, hogy mi van a napfényben. Hogyan lép működésbe a naptej? Mit ver vissza és hogyan a jó fényvédő? Most összeszedtük a legfontosabb, legérdekesebb tudnivalókat.

Hirdetés

Nem is olyan régen még úgy gondoltuk, hogy a leégés csupán egy szükséges rossz, egy áldozat a szépség oltárán. Sokan úgy vélték, hogy az leégés és az azt követő hámlás elengedhetetlen a barna bőrhöz, azonban ezek az emberek nem tudhatták még, hogy később épp emiatt lesznek idő előtt ráncosabbak, jelennek meg rajtuk májfoltok, és hordoznak majd nagyobb rizikófaktort a rákos megbetegedésekre.

Napjainkban már biztosan tudjuk, hogy bőrünk típusától függetlenül ugyanolyan káros lehet a napsugárzás, mint a szolárium. A modern orvostudomány tehát elkezdte tanulmányozni a sejteket abban a helyzetben amikor napfény éri őket, így pedig egyre hatékonyabb fényvédők készülhetnek; olyanok, amelyek számolnak az esetleg károsodásokkal is.

Mi történik ha nap éri a bőrt?

A napfény a fotonnak nevezett energiákból tevődik össze. Ennek egy része veszélytelen ugyan, de maga az ultraviola sugárzás már káros a bőr számára. Két típusa van: UVA (320-400nanométer  hullámhossz) és UVB (280-320 nanométer hullámhossz).

Hogyan hat a nap a bőrre?

A napfény a fotonnak nevezett energianyalábokból tevődik össze. Ennek egy része veszélytelen ugyan, de maga az ultraviola sugárzás már káros a bőr számára. Két típusa van: UVA (320-400 nanométer  hullámhossz) és UVB (280-320 nanométer hullámhossz).

A táblázatban jelölt bőrmolekulák szívják fel a fényt az ultraviola és az infravörös tartományok között.

Bőrmolekula 
UVB 
UVA 
látható 
infravörös
melanin 
x
x
x
 
NADH, NADPH
x
x
 
 
nukleozidok 
x
x
 
 
B2 vitamin
x
x
 
 
porfirin 
x
x
x
 
triptofán 
x
x
 
 
urokánsav 
x
 
 
 
kollagén 
 
x
 
 
kollagén/elasztin
 
x
 
 
bilirubin 
 
x
x
 
réz-citokróm C komplex IV
x
x
x
x

 

Bőrünk olyan molekulákat tartalmaz, amelyek tökéletesen strukturáltak az UVA és UVB fotonok energiájának „felszívására”, ezáltal kerülnek az apró részecskék magasabb energiájú állapotba. Viszont azért, hogy energia szabadulhasson fel, kémiai reakciónak kell létrejönnie, amely a bőrön már biológiai következményekkel jár.

Így lehetséges, hogy az UVA sugárzás a bőrön mélyebbre hatol mint az UVB, ezáltal pusztítja el a kollagént. A kollagén bomlása pedig bőrünk rugalmasságának és simaságának elvesztésével jár, ez eredményezi a későbbi ráncokat, míg az UVB a napégés elsődleges forrásának tekinthető.

A DNS maga is képes felszívni ezeket a sugárzásokat, amely mutációval jár, így válunk veszélyeztetetté a nem-melanomás és a melanomás bőrrákkal szemben egyaránt. 

leégés
Víz közelében, erős napsütésben mindig használjunk napvédőt

Ezek a reakciók életünk során halmozódnak szervezetünkben, ezért is fontos hangsúlyozni, hogy már egy súlyosabb leégés is veszélyes lehet a későbbiekre nézve, ráadásul ez a szervezetünkben lévő melanin mennyiségétől függetlenül veszélyes.

A jó hír viszont az, hogy az öregedés látható jelei minimalizálhatóak akkor is, ha nem tudjuk elkerülni a napfényt, méghozzá megfelelő fényvédőkkel.

Hogyan hat a fényvédő?

A jó minőségű fényvédők UV-szűrőket használnak, amelyek csökkentik a bőr felületét elérő káros sugarakat. Vagy elnyelik (kémiai szűrő), vagy tükrözik (fizikai blokkolók) őket, mielőtt a DNS-t érnék, vagy a bőr mélyebb rétegeiben szívódnának fel. 

Az USA-ban 14 UVB-blokkoló és két UVA-blokkoló molekulát fogadott el a hatóság, ezeket tartalmazhatják a jó minőségű fényvédők. A két UVA-blokkoló közül az egyik az ún. avobenzon, amely egy kémiai szűrő, illetve a másik a cink-oxid, amely fizikai blokkoló.

Mit jelent a napvédők faktorszáma?

A fényvédő faktor (angolul SPF=Sun Protection Factor) azt adja meg, hogy az adott faktorszámú naptejet használva mennyi idővel tovább tartózkodhatunk a napon, anélkül, hogy leégnénk. A faktorszám csak az UV-B sugárzással szembeni védőhatásról ad információt, a szintén káros UV-A sugárzással szembeni védelemről nem nyújt tájékoztatást. 

Például: ha tíz perc alatt égünk le a napon, egy SPF 30-as fényvédőnek 30x-osnak kell lennie, tehát 300 perces leégés elleni védelmet biztosít  helyes használattal. 

Eddig csak a leégésről volt szó, pedig a napallergiára is figyelnünk kell! Olvasson tovább!

Befejezésül néhány átfogó tipp:

1. Az emberek többsége általában az ajánlott fényvédő mennyiségének az egynegyedét használja, kifejezetten figyeljünk az arcra és a nyakra is ilyenkor.

2. A fényvédők hatása csökken víz és verejtékezés során. A vízálló vagy nagyon vízálló-címkével ellátott termékek 40-80 percig elegendőek.

3. Vízi sportok után közvetlenül használjunk fényvédőt.

4. Az SPF-jelölés nem veszi figyelembe az UVA védelmet, érdemes tehát ezt is nézni a csomagoláson.

5. Még a legmagasabb SPF tartalmú fényvédők sem blokkolják a sugárzás 100%-át, így E és C-vitamin bevitellel növelhetjük az antioxidánsok hatékonyságát.

 

Forrás: livescience.com  Hirdetés