Jelenlegi hely

Hirdetés

Milyen veszélyeket rejtenek a nyilvános medencék?

Az uszodák és strandok medencéi nyáron a legnépszerűbbek, sokan mégis fertőzésveszélyektől és vírusoktól tartanak. Valóban érdemes félnünk tőlük?

Hirdetés

Egy 2008-as amerikai ellenőrzési hullám következtében az Egyesült Államokban majdnem minden nyolcadik uszoda azonnal bezárt a koszos víz, a nem megfelelő biztonsági felszerelések vagy egyéb súlyos hiányosságok miatt. A leginkább aggasztó az volt, hogy a legtöbb hiányosság a gyerek- és játszómedencékkel kapcsolatban merült fel.

Amerikában minden évben 15-20 járványt (hasmenéses, gyomorfertőzés, stb.) okoznak a szennyezett medencék. Ezek egynegyedét olyan a bakteriális fertőzések okozzák, amelyeket könnyű lenne megelőzni megfelelő fertőtlenítéssel és rendszeres ellenőrzéssel.

A medencék klórszaga megtévesztő lehet, érdemes figyelnünk rá

Mire utal a klórszag a medence közelében?

Sokan azt gondolják, hogy ha a medence klórszagot áraszt, akkor az azt jelenti, hogy tiszta. Pedig ez a szag a kloramin, a klór, a baktériumok, a vizelet és pl. az izzadság vegyületeinek keveréke. Tehát az igazán tiszta medence szagtalan, és ha a kloramin-tartalom eléri azt a szintet, amikor már érezni a szagát, akkor a víz már erősen irritáló hatást fejthet ki a fürdőzők szemére és orrára, ráadásul a baktériumok nem csak a nem megfelelő klór-tartalmat, hanem a túl alacsony pH szintet is kihasználják.

A medencék klórtartalmát tehát folyamatosan ellenőrizni kell, szem előtt tartva hogy a túl magas klórtartalom is legalább annyit árthat (bőrgyulladás, bőrfertőzés, irritáció), mint azok a baktériumok, amelyek ellen használják.

A fürdőzők egyik legnagyobb ellensége: az uszoda szemölcs

Szemölcsökkel szinte mindannyian találkozunk életünk során, ugyanakkor kifejezetten veszélyztetettnek számítanak a gyermekek. A fertőzés terjedésének elkerülése végett figyeljünk rá, hogy gyermekünk ne cseréljen törülközőt strandolás, vagy vízi tábor során. Az 1-4mm méretű fehéres vagy bőrszínű, gyakran középen kiemelkedő dudorokat gyakran hiszik pattanásnak, ugyanakkor a szemölcsök a nemi szerveken is megjelenhetnek, barnás, rücskös növedékként. Az igaz, hogy néhány szemölcs magától is elmúlik, de ez hónapokban telik, ráadásul addigra újra visszafertőződhetünk, így érdemes az eltávolításuk mellett döntenünk. Ugyanakkor mint minden fertőzésnél itt is a megelőzés a legfontosabb. Mossunk kezet gyakran, illetve próbáljuk meg kivédeni az apróbb vágásokat, sérüléseket, használjunk az edzőteremben vagy a szállodában saját törülközőt.

Íme néhány egyszerű tipp, amellyel megelőzhetők a fertőzések:

  1. Kerülje a medence vizének lenyelését,
  2. zuhanyozzon a medencehasználat előtt és után,
  3. kisgyermekét gyakran vigye WC-re,
  4. mindig mosson kezet a WC használata után,
  • ellenőrizze a medence falát, simának kell lennie, nem nyálkásnak,
  • figyelje meg, hogy hallja-e a medence szivattyúinak hangját,
  • vizsgálja meg, hogy tisztán látszik-e a medence alja.


Hirdetés