Jelenlegi hely

Hirdetés

Hogyan terjed és mik a tbc tünetei?

Fontos, hogy a tbc tüneteit időben észleljük. És azért is, mert a tbc a betegről átterjedhet egészséges emberekre is.

Hirdetés

A tbc vagyis tuberkulózis súlyos tüdőbetegség, amelyet megfelelő módon, és gyógyszeres úton kell kezelni.

Hogyan terjed a tbc-fertőzés?

Bárki elkaphatja a tbc-t. A legegyszerűbb módon, cseppfertőzés útján. A beteg közelében lévő személybe belégzéskor bekerülnek a tbc baktériumai, az ún. Mycobacteriumok. Más kontakt, tehát pl. kézfogás, étel, élelmiszerek, ruházat, személyes tárgyak útján nem terjed.

A szervezetbe bekerült Mycobacteriumok latenssé, tehát lappangó válnak egy időre. Ez a lappangás néhány héttől több évig is terjedhet. Adott pillanatban azonban aktivizálódnak, és akut fellángolás következik be, tehát a beteg ekkor már „produkálja” a tbc tüneteit: ez az aktív tbc.

Mely szerveinket érintheti a tbc?

Általában a tüdőkre terjed a tuberkulózis, de érinthet más szerveket, pl. a mellhártyát, a nyirokcsomókat, vesét, esetleg a gerincet, és az agyvelőt.

A leggyakoribb tünetek a következőek:

Hogyan diagnosztizálható a tbc?

  • Az ún. Mantoux-teszt (bőrpróba) felhelyezésével
  • Mellkasröntgen-vizsgálattal
  • A köpet mikrobiológiai tenyésztésével

Tudta? Így védekezzünk a tbc ellen! Kattintson!  

Milyen kezelési lehetőségek vannak?

  • A kezelőorvos tbc-re ható gyógyszereket rendel, amelyek kifejezetten a Mycobacteriumokat pusztítják el.

  • A Mycobacterium tuberculosis kórokozó erős, ellenálló és nehezen pusztítható el. A gyógyszeres kezelés megkezdését követően több hét után kezdenek csak szűnni, javulni a tünetek. Tudnunk kell, hogy legalább 6-9 hónapos kezelés szükséges ahhoz, hogy a rendkívül ellenálló baktériumok elpusztuljanak.

  • A kezelés időszaka alatt fontos, hogy a beteg havonta keresse fel a kezelőorvost, egészen a kezelés befejezéséig. Az orvos által végzett diagnosztikus tesztek alapján mérhető a javulás, mód nyílik a gyógyszeradagolás változtatására, problémák megbeszélésére.

Mi történik, ha abbamarad, megszakad a tbc gyógyszeres kezelése?

A tbc baktériuma rendkívül ellenálló. Ha a gyógyszeres kezelés valamilyen ok miatt megszakad, a betegség újra fellángol, és átterjedhet másokra is.
A gyógyszerszedésnél szigorúan be kell tartani az orvos utasításait a gyógyulás érdekében. Ha a gyógyszerszedés megszakad, a tbc súlyosabbá válhat, szükséges lehet ilyen esetben az erősebb (hatásosabb, de több mellékhatással bíró) gyógyszer adása – és hosszabb ideig, mint a korábban tervezett.

A tbc átterjedése másokra

A tüdő-tbc a köhögés, a baktériumok levegőbe kerülése révén fertőző lehet másokra nézve, az egyéb tbc-típusok (pl. vesetuberkulózis) viszont nem. Az orvos, vagy a nővér ebben a tekintetben tud felvilágosítást adni a betegnek, hogy meddig fertőző (kontagiózus), illetve hogy a kezelés melyik időszakában térhet más vissza normális napi tevékenységéhez, munka, iskola, barátok stb.


Tudnunk kell, hogy a tbc cseppfertőzés útján terjed 

Mit kell tudnunk a tbc gyógyszereiről?

A tbc kezelésében alkalmazott antibiotikumok, kemoterápiás szerek általában biztonságos készítmények, de mellékhatásaik természetesen lehetnek. Néhány fontosabb mellékhatás, amelyet haladéktalanul jelezni kell a kezelőorvosnak:

Még néhány hasznos tanács a gyógyszerszedéshez:

  • A gyógyszereket minden nap lehetőleg azonos időszakban kell bevenni

  • A gyógyszerszedést csak az orvosi ellenőrzést követően, az ő utasítására lehet abbahagyni.

  • A tbc-gyógyszerek mellett az alkoholtartalmú italok fogyasztása kerülendő!

TBC: hazai és nemzetközi adatok

A hazai tuberkulózis felszámolása az 50-es évektől egészen 1990-ig töretlenül zajlott. 1995-ig évente kb. 19%-kal emelkedett az új esetek száma (34/100.000 lakos 1990-ben, ill. 42/100.000 lakos 1995-ben.) A 94-es Nemzeti Tuberkulózis Program bevezetésével már 1996-tól csökkent az esetszám. Ebben a programban a betegek nyomon követése, a számítógépes nyilvántartás, a diagnosztika és terápiás tevékenység ellenőrzése voltak a legfontosabb pontok.
Évente mintegy háromszázzal kevesebben betegszenek meg jelenleg is hazánkban. (OKTPI adatok, 2004.)

Nemzetközi téren:

A volt szovjet utódállamokban magas a tbc-ben megbetegedettek száma, és a gyógyszer-rezisztensek aránya is. Az adatok nem pontosak, de Oroszországban pl. 105/100.000 lakos az arány (v.ö. a magyar adatokkal!), és érdekes módon a 25-34 éves korcsoportban a legmagasabb. Az AIDS és a tbc előfordulások között is észlelhető (természetesen) összefüggés.
A Balkánon és Törökországban is hasonlóak magas az előfordulás (pl. Romániában 146/100.000 lakos, Bulgáriában 50/100.000 lakos). Itt a 45-64 éves korcsoportban a leggyakoribb.
Nyugat-Európában és az EU államokban (2004.) 13/100.000 lakost érint új tbc-fertőzés. Az ott élő külföldi populációban (bevándorlók) ez a szám jóval magasabb, 57/100.000 lakos, míg az „őslakosságban” ez az adat akár 5/100.000 értékre is csökken. (World TB day: European countries report over 400.000 TB cases in 2004.)Hirdetés