Jelenlegi hely

Hirdetés

Ezek az aranyér tünetei

A gasztroenterológiai betegségek közül az aranyér az egyik leggyakoribb, világszerte több millió embert érinthet. Azonban sokan még mindig tabunak tartják, hogy beszéljenek az aranyérről, pedig ha időben felismerjük a tüneteket, sokkal könnyebb lehet a gyógyulás.

Az aranyér tulajdonképpen a végbélben, a végbélnyílásnál található kitágult, a kötőszövetből kitüremkedő ér. Az aranyér kialakulásának számos oka lehet, a rendszeres székrekedéstől a mozgásszegény életmódig. Bizonyos betegségek vagy állapotok is növelik az aranyér kialakulásának rizikóját, igen gyakori például ez a panasz a várandós kismamáknál. Az aranyér lehet belső, ez a végbélben található, vagy pedig külső, ezek az elváltozások a végbélnyílás körüli területen jelennek meg.

Gyakran nem is tudunk az aranyerünkről

Az aranyér az emésztőrendszert érintő leggyakoribb megbetegedések egyike, ennek ellenére sokan nem fordulnak orvoshoz és inkább szenvednek a kellemetlenségektől és fájdalmaktól, minthogy szakember segítségét kérjék. Nagyon sokan vannak ugyanakkor azok is, akik egyszerűen nem tudják, hogy aranyerük van – talán mert nem tulajdonítanak a tüneteknek túl nagy jelentőséget, vagy nem is ismerik az aranyér jellegzetes tüneteit. Jó néhányan pedig a végbéltájéki tüneteket azonnal az aranyérrel azonosítják, pedig más betegségek is okozhatnak kellemetlenségeket az intim tájékon.

 


A véres széklet is lehet az aranyér tünete

Az esetek közel felében az aranyérnek nincsenek látható vagy érzékelhető tünetei, a betegség meglétét csak szakorvosi vizsgálat során deríthetik ki. Eltérnek a külső és belső aranyér tünetei is, nem ritka azonban, hogy valaki mindkettőt érzékeli, egyszerűen azért, mert mindkét helyen kialakult nála az aranyér.

Székrekedése, netán aranyere van, de nem biztos a helyes étrendben? Kattintson!

Az aranyér tünetei

A legfőbb tünetek közé tartozik a végbéltájéki viszketés vagy irritáció, a váladékozás, a fájdalom (mely az enyhe kellemetlenségtől az igen erősig terjedhet), valamint a kézzel is kitapintható, kisebb–vagy nagyobb kinövés a végbél környékén, mely érintésre érzékeny lehet.

Az aranyér talán legismertebb tünete a székletürítéskor jelentkező vérzés. Ez általában nem jár együtt fájdalommal. A vér élénkpiros, beboríthatja a székletet, de észrevehetjük a vécépapíron vagy a vécékagylóban is. Az aranyérrel összefüggő vérzés csak nagyon ritkán olyan mennyiségű, hogy az problémákat, például vérszegénységet okozzon.

Mivel ezek a tünetek más betegségekre is utalhatnak, mindenképpen érdemes felkeresni ezzel az orvosunkat, főleg akkor, ha korábban még nem voltak hasonló, aranyérre utaló tüneteink, illetve, ha elmúltunk 40 évesek.