Ezeket látta már?

Megállapították, miként válnak rezisztenssé a baktériumok az antibiotikumokra

Amerikai kutatók felfedték, hogyan szereznek a baktériumok ellenálló képességet egy sor antibiotikummal szemben. Blokkolva ezt a mechanizmust a meglévő antibiotikumok hatásosabban vehetik fel a harcot a veszélyes fertőzésekkel.

A New York-i Egyetem kutatói csütörtökön a Science tudományos magazinban közölték: a baktériumok bizonyos nitrogén-oxidot termelő

enzimeket állítanak elő, hogy képesek legyenek ellenállni az antibiotikumoknak. Azok a szerek, amelyek gátolják ezeket az enzimeket, hatékonyabbá tehetik az antibiotikumokat, és akár az életveszéllyel fenyegető methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) baktérium is újra megadja magát.

"Új gyógyszerek kifejlesztése, amelyekkel az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok, például az MRSA ellen is fel lehet lépni, jelentős költséggel és biztonsági problémákkal járó hatalmas akadályfutás" - mondta Evgeny Nudler, a New York-i Langone Orvosi Központ munkatársa.

A kutató szerint felfedezésük rövidre zárhatja a probléma megoldását, mert nem szükséges újabb és újabb antibiotikumokat kifejleszteni, ha a már meglévő szerek újra hatékonyak lehetnek a baktériumokkal szemben.

Nudler csoportja megállapította, hogy sok antibiotikum az oxidatív stressz segítségével öli meg a baktériumokat, ilyenkor reaktív oxigéngyökök (töltéssel bíró részecskék) termelődnek. "Az antibiotikum rákényszeríti a baktériumot, hogy sok szabadgyököt termeljen. Ez károsítja a DNS-ét, amit a baktérium nem él túl, végül elpusztul - magyarázta a folyamatot a kutató. - Úgy találtuk, hogy a nitrogén-oxid megvédheti a baktériumot az oxidatív stressztől".

A baktériumok tehát azért termelnek nitrogén-oxidot, hogy ellenállhassanak az antibiotikumoknak.

Nudler elmondta, hogy sok cég tesztel különféle, a nitrogén-oxid szintjét csökkentő vegyületet, hogy ezek a későbbiekben gyulladásgátló szerként kerülhessenek alkalmazásra. Úgy véli, egy ilyen vegyület csökkentheti a baktériumok által termelt nitrogén-oxid mennyiségét is, csökkentve egyúttal képességüket, hogy ellenálljanak az antibiotikumoknak.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához