Jelenlegi hely

Hirdetés

Magyarországon nincs gyógyszerhiány

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet szerint Magyarországon biztosított a gyógyszerellátás, nincs általános gyógyszerhiány.

Hirdetés

Egyes termékeknél előfordulhat átmeneti hiány, amelynek oka nem magyar, hanem uniós jelenség (gyógyszergyárak összeolvadása), illetve az indokolatlan gyógyszerfelvásárlás is okozhat gyógyszerhiányt.

A gyógyszercégek összeolvadásai – pl. egyetlen cég beolvadása egy másikba – az átütemezett gyártások miatt egész Európa ellátását kedvezőtlenül befolyásolhatja. A hatóanyag gyártási gondok, gazdasági megfontolások, a gyártók-forgalmazók-nagykereskedők profit érdekei is generálhatnak gyógyszerhiányt. A gyógyszerkészletre is befolyással van a piac szabad mozgása. Az a régebben bevált gyakorlat, miszerint egy-egy készítmény élethosszig alkalmazható volt, mostanra nem mindig megoldható.

gyógyszerek
A tudatos gyógyszerfelírással elkerülhető a hiány

A magyar gyógyszerellátás biztonságát szolgálja az elmúlt években hozott két új jogszabály. Az egyik biztosítja, hogy 2013 óta a hazai készleteket csak akkor exportálhatják, ha a gyártók a magyarországi ellátási igényeket már kielégítették. A másik jogszabály folyamatosan monitorozhatóvá tette a gyógyszerellátási nehézségeket.Minden ellátási gondra jelentési kötelezettséget írtak elő. A Meningococcus vakcina, a Bexsero kiváló példa a „pánik” következtében kialakuló gyógyszerhiányra. A karácsony körüli agyhártyagyulladás miatti haláleset irreális mennyiségű felvásárlást eredményezett. Akkor tömeges oltások történtek, amelyek emlékeztető oltásai még ma is további felvásárlásokat és következményes hiányt generálnak.

Tudta? A gyógyszerek és étrendkiegészítők együttes használata veszélyes lehet! Olvasson tovább!

A hiány elkerülése a gyógyszerellátási piac valamennyi szereplőjének érdeke. Nagyban hozzájárulhat a megfelelő gyógyszerellátáshoz a tudatosabb gyógyszerfelírási gyakorlat, az ellátórendszer szereplőinek fokozott figyelme, a hiányok hatóság általi követésére szolgáló eljárások folyamatos, a piac jelenségeihez igazodó módosítása. A gyógyszertárak vezetői is tehetnek a biztonságos, kiegyensúlyozott gyógyszerellátásért, akik a jó gazda szemével mérhetik fel az igényt, ha kell, időben jeleznek a hatóság felé, és együttműködnek a lakosság tájékoztatásában.Hirdetés