Jelenlegi hely

Hirdetés

A pitypang lehet az új fogamzásgátló?

Kevesen tudják, de két olyan vegyület is található a vadon élő növényekben, amelyek kiváló alternatívák lehetnének a fogamzásgátlás megújításához, újragondolásához. Nehéz feladat vár azonban a tudósokra, hiszen mindkét anyagból sokkal nagyobb mennyiségre van szükség, mint amennyi a természetben előfordul.

Hirdetés
Hormonális fogamzásgátlás helyett növényi vegyületek

A pitypangot és a mennydörgésisten indáját régóta használják a tradicionális gyógyászatban. Utóbbit eddig főleg a kínai orvoslás ismerte, de nemrégiben tumorellenes hatására is fény derült, így a nyugati orvostudomány figyelmét is felkeltette. A gyermekláncfű egyik legismertebb növényünk, szinte bárhol megtalálható az utcán, mégis kevesen gondolnák róla, hogy vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, a belőle készülő tea pedig koleszterinszint-csökkentő hatásáról ismert.

férfi fogamzásgátlás
Mi minden derül még ki a pitypangról?

Kaliforniai kutatók nemrég arra a felfedezésre jutottak, hogy ez a két növény a megtermékenyülést is megakadályozza, ezzel pedig egészen új alapokra helyezhetnék szakértők szerint a férfiak fogamzásgátlását. A tesztek során a pristimerin és a lupeol (a mangóban, a pitypang gyökerében és az aloe verában is megtalálható) nevű anyagokat használták, amelyek az emberi sperma erőteljes úszó mozgását blokkolták, ugyanakkor mégsem károsították a szerkezetét, tehát semmi toxikus hatására nem derült fény.

Nincsenek mellékhatások

Az egyetlen bökkenő csupán az, hogy olyan alacsony koncentrációban találhatóak meg ezek a vegyületek a növényekben, hogy a kitermelés költsége túl magas lenne az eredményhez képest, így még várnunk kell a „molekuláris óvszerek”-re, amelyek a hormonális fogamzásgátlással ellentétben mellékhatásoktól mentesek, így pajzsmirigybetegek számára is jó alternatíva lehetne akár bőrtapasz vagy hüvelygyűrű formájában.

Főemlősökön tesztelik hatását

Jelenleg a kutatók főemlősökön tesztelik a vegyületeket, hiszen az ő spermasejtjeik állnak a legközelebb hozzánk. Az igazi áttörést azonban csak az hozhatná meg, ha a vadon élő növények helyett mesterségesen is elő tudnánk állítani ezeket a formulákat. Ez azonban korántsem lehetetlen, gondoljunk csak a pajzsmirigybetegségeknél használt legismertebb hatóanyagra, a szintetikus tiroxinra, amelyet korábban sertésekből nyertek ki.

Mit kell tudni a fogamzásgátlókról? Itt megtalálja, kattintson!

Allan Pacey andrológus professzor szerint hatalmas igény mutatkozik a nem hormonalapú férfi fogamzásgátlóra, azonban még évekbe telhet, mire a klinikai tesztek sikeres eredményt hoznak.

Forrás: http://www.bbc.com/news/health-39923293Hirdetés