Ezeket látta már?

A brokkoli jó szövetségesnek bizonyul a prosztatarák elleni harcban

2009.03.28. Módosítva: 2015.11.04.

A férfiak felére csökkenthetik az agresszív prosztatarák kialakulásának kockázatát nagy mennyiségű brokkoli és karfiol fogyasztásával.

Egy közel 30,000 férfi bevonásával végzett vizsgálat során Dr. Richard B. Hayes (Nemzeti Rákkutató Intézet, Bethesda, Maryland) és munkatársai úgy találták, hogy azoknál a férfiaknál, akik hetente egynél több alkalommal fogyasztottak e zöldségek egyikéből, mintegy felére csökkent az előrehaladott stádiumú prosztatarák kialakulásának kockázata – amely már túlterjedt a prosztata mirigyszöveten -, összevetve azon férfiakkal, akik kevesebb, mint egyszer ettek ilyen zöldséget havonta.

Számos korábbi kutatás kapcsolta össze a magas gyümölcs- és zöldségtartalmú étrendet az alacsonyabb prosztatarák kockázatával, de ezek az eredmények kevertek ellentmondásosak voltak. Az előrehaladott állapotú betegségről azonban eddig csak kevés vizsgálat készült. A kutatócsoport 29,361 férfit vizsgált meg, akik egy átfogó daganatos szűrőprogram követéses vizsgálatban vettek részt (Prostate, Lung, Colorectal and Ovarian Cancer Screening Trial).

A követés több mint négy éve alatt 1338 férfinál alakult ki prosztatarák. Ugyan tökéletesen egyértelmű kapcsolat nem volt igazolható a gyümölcs- és zöldségfogyasztás valamint a prosztatarák kockázata között, azoknál a férfiaknál, mégis azok körében, akik a legtöbb zöldséget fogyasztották, 49 százalékkal kisebb kockázattal diagnosztizáltak III. vagy IV. stádiumú prosztatarákot (amelyek az I-től IV-ig terjedő skálán az előrehaladottabb betegségnek felelnek meg).

Az eredmények alapján úgy tűnt, hogy a keresztesvirágzatú zöldségeknek van a legnagyobb hatása, ide tartozik a kelbimbó, a káposzta, a brokkoli és a karfiol; nagy mennyiség fogyasztása ezek bármelyikéből 40 százalékkal csökkenti a kockázatot. Ezek közül is a brokkolinak és a karfiolnak volt a legnagyobb jótékony hatása. Azoknál a férfiaknál, akik több mint heti egyszer ettek brokkolit, 45 százalékkal csökkent az előrehaladott prosztatarák kockázata azokhoz képest, akik kevesebb mint havi egyszer ették, miközben a karfiol gyakran 52 százalékkal is csökkentette a kockázatot.

Hasonló tendenciát figyeltek meg az agresszív betegség csökkent kockázata és a nyers vagy főzött spenót legalább heti kétszeri fogyasztásakor, összehasonlítva azokkal, akik kevesebb mint egyszer ették havonta. A kutatók szerint a keresztesvirágzatú zöldségeknek magas a glukóz-inolát tartalmuk, ami egyéb vegyületek keletkezését segíti elő, amelyek daganat-megelőző hatásúak. A zöldségek ezen kívül még erős antioxidánsok is, ami szintén a daganatok kialakulása ellen dolgozik.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához