Jelenlegi hely

Hirdetés

Az utazáskor leselkedő veszélyek... A Clinical Infectious Diseases című folyóirat új tanulmánya szerint a nőknek és a férfiaknak más dolgokra kell odafigyelniük utazásaik során. A teremtés koronáit leggyakrabban különböző rovarok csípései betegítik meg, a gyengébb nem képviselőit pedig a hasmenés veszi le lábukról.

Aki felelősségteljesen és átgondoltan tervezi meg utazását, annak az útlevél és fürdőruha becsomagolása előtt legalább egy hónappal a védőoltásokkal is fel kell készülnie az utazásra, ha nem akar egy életre szóló rossz tapasztalattal és betegséggel hazatérni. A háziorvosok és oltóközpontok várják az utazást tervezőket, hogy felvilágosítást nyújthassanak a célországban előforduló betegségekről, és azok megelőzési módjairól.

 

RÖVIDHÍR - ÁNTSZ: a legtöbb kiváló vízminőségű strand a Balatonnál van!

Ha Dolák-Saly Róbert lehetne az idő ura… Életünk akár egy film, amit néha jó volna visszapörgetni, vagy legalább lelassítani egy távirányítóval. Dolák-Saly Róbert szívesen megtenné.

A görög konyha igazán a mediterrán éghajlathoz illik, nem is lehetne jobb ételsorokat kitalálni meleg napokra!

A jet lag a hosszabb távú repülőutak tipikus kísérőjelensége, amikor az utazó legalább 3 időzónán halad keresztül. Romlik a hangulat, az illető fáradt és letargikus lesz.

Az utazók, útra kelők mintegy 30%-50%-ában fordul elő ez a jelenség, betegségnek is mondhatjuk tulajdonképpen. Kellemetlenné tehet egy egyébként kellemesnek ígérkező utazást, nyaralást, üzleti utat, kirándulást.

Az utazással összefüggő kockázatnövelő tényezők

Már a múlt század 50-es évei óta közöltek tudományos cikkeket a légi utazás és a mélyvénás trombózis kialakulásának lehetséges összefüggéséről. Sajnálatosan, két haláleset hívta fel igazán a figyelmet erre a problémára, amelyek 2000-ben egy hosszú távú repülőúton történtek, a betegek lábában lévő vérrög leszakadt, és tüdőemboliát okozott, ez vezetett a halálos kimenetelhez.

A mozgás okozta betegség a helyesebb elnevezés, korábban tengeribetegség névvel illették. Ez tulajdonképpen nem betegség, hanem a szervezet normális reakciója a környezet bármely, a megszokottól eltérő mozgására. Az egyensúlyozásért felelős rendszer: a szem, a belsőfül és az agy vonatkozó területe. Ha ezeket éri valami szokatlan (külső) inger, a szervezet kellemetlen érzéssel, és főként súlyos hányingerrel, hányással reagál.