Jelenlegi hely

Hirdetés

Az infarktus miatt kórházba kerülő betegek közül gyorsabban és jobb eséllyel hazamehetnek azok, akik rendszeresen és gyakran isznak kávét, mint azok, akik általában nem kávéznak. A kávéfogyasztás hívei számára kellemes hírrel szolgálhatunk.

A mélyvénás trombózis nemtől függetlenül bárkinél felléphet, mégis a nők valamelyest rosszabb helyzetben vannak, mivel náluk a kívülről bevitt, illetve a terhességgel együtt járó hormonlöket miatt nagyobb rá az esély. 

​Az akár végzetes kimenetellel járó szívmegállásról leginkább azt gondoljuk, semmilyen előjele nincs. Pedig új kutatási eredmények azt bizonyítják, hogy már hetekkel korábban lehetnek tünetei a szívmegállásnak! Lássuk.

A nem megfelelő vérkeringés kellemetlen tünetei között találhatjuk a végtagok zsibbadását, érzéketlenségét, a folyton hideg kezeket és lábakat, a fáradékonyságot is. Hogyan javíthatunk a rajta?

Akár az artériában, akár a vénában alakulnak ki vérrögök, mindkét esetben életveszélyes állapotról van szó, melynél nagy hangsúly van mind az akut ellátáson, mind pedig a prevención. A következőket jó, ha tudjuk a trombózisról.

Az artériás és a vénás trombózis hatékony prevenciós módja a véralvadásgátló terápia, melyet a szakember által meghatározott ideig szükséges alkalmazni. Prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózisközpont véralvadási specialistáját arról kérdeztük, hogy vajon mi mindennel kell számolni akkor, ha a beteg önszántából, idő előtt hagyja abba a gyógyszer szedését. 

Ha valakinek már volt mélyvénás trombózisa,annál a jövőben nagyobb eséllyel léphet fel újra a probléma. Fontos a megelőzés a megfelelő vizsgálatokkal. Melyekkel? 

Ha fény derül a koszorúér szűkületére, íme az egyik legkíméletesebb megoldás, amely tulajdonképpen megakadályozza az újbóli koszorúér-elzáródást. Mutatjuk, mi a jelentősége a beültetés utáni életmódnak és az orvosi utánkövetésnek!

Az aszpirin igen széles körben elterjedt gyógyszer, mely -többek között- igen hatásos vérlemezke összecsapzódás-gátló hatásáról is ismert!

A magas koleszterinszint alattomos: nem okoz tünetet, ugyanakkor közvetve kiváltója lehet az infarktusnak, a stroke-nak és az érszűkületnek. Emiatt fontos, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül.