Jelenlegi hely

Hirdetés

Vannak olyan betegségek, melyek nagyobb eséllyel alakulnak ki a menopauza hatására, mely már önmagában nagy változásokat eredményez a szervezetben. Mi a helyzet akkor, amikor már eleve betegen, pl. cukorbetegséggel lép be a változókorba az illető? Miként hat a diabetes-re a klimax?

A menopauza kezdete átlagosan az 51. év körüli időszakra tehető. Korai klimaxról beszélünk, ha a tünetek a 40. év előtt jelentkeznek. Tudjon meg többet a változókorról és annak idő előtti megjelenéséről!

Vajon a növényi ösztrogénekben gazdag szója nagyobb mennyiségben való fogyasztása enyhíti a változókori tüneteket a nőknél?

A változókor hasonló tünetekkel és érzéssel jár, mint az első menstruáció, de nem csak a lelki, fizikai és hormonális változások terén van hasonlóság. A kellemetlen tünetek viszont házilag is enyhíthetőek a természet gyógyszertárából.

 

A nők félve tekintenek az öregedés természetes folyamataként jelentkező menopauzára, s noha a változókor elkerülhetetlen, mégis vannak, akik a vártnál korábban tapasztalják meg. A negyvenéves kor előtti menopauza hátterében számos dolog állhat.

Fokozódó betegségek a változókorban

A komplex hormonális változásokkal járó menopauza testünkre és lelkünkre is kihat, olyannyira, hogy már meglévő betegségeink rosszabbodhatnak. Mire érdemes jobban odafigyelni a menopauza alatt, hogy csökkentsük a betegségkockázatot?

Hamisnak bizonyult a régi feltételezés, hogy a fiatalabb nőket a hormonok megvédik a szívbetegségektől: a férfiaknál valamilyen tényező fiatal korban felgyorsíthatja a koszorúér-betegséget, de egyébként férfiak és nők a kor előrehaladásával egyformán lesznek szívbetegek.

Közepes intenzitású testmozgás mellett nagyobb eséllyel voltak elégedettek és tartottak ki a tréning mellett a középkorú nők, mint intenzíven edző társaik.

Merthogy románcról van szó és nem héjanászról! Egy friss kutatás szerint ugyanis a változókor ideje alatt és azt követően a nők nyolcvan százaléka ugyanúgy kívánja a szexet, a testi élvezetek gyakorlásában csupán a menopauzával járó „mellékhatások” gátolják, amelyek viszont könnyen kezelhetők.

Hormonokkal vagy anélkül: a menopauza kezelése... A változókor nem tabu többé. Madonnától Oprah-ig, Julie Walterstől Kim Cattrallig (aki Samantha szerepét alakította a Szex és New York című sorozatban) számos sztár kezd őszintén vallani arról, hogy őket is elérték a kellemetlen tünetek, és megoldási javaslatokat kínálnak a sorstársaiknak.