Jelenlegi hely

Hirdetés

Nem megy a kézírás a gyerekek nagy részének: egy német kutatás szerint a kisiskolások mintegy 70 százaléka az óvoda után nem rendelkezik azokkal a mozgási képességekkel, amelyek a kézírás feltételei.

Mielőtt a kedves Olvasó azt gondolja, hogy viccelünk, egy újabb kutatás eredményeivel szeretnénk megismertetni Önöket, ami reményt adhat az autizmus-spektrum betegség korai diagnózisára.

Talán nem is gondolnánk, hogy az énekes-zenés-játékos foglalkozásoknak mekkora jelentősége van a gyermekek korai fejlesztésében. A Tunyogi Pedagógiai Szakszolgálat (http://tunyogi.hu/a-jatszohaz/) munkatársa, Juhász Éva Petra, az intézmény gyógypedagógusa rengeteg pozitív tapasztalatról és hasznos információról számolt be nekünk, amelyet nem csak szülőknek ajánlunk szeretettel végigolvasásra.

Tunyogi Erzsébet és a róla elnevezett Gyógyító Játszóház számos eredményt tudhat már maga mögött. Az egyik kiemelkedő példa a most januárban 6 éves Gergő és családja esete, akiknél azóta már született, nem koraszülöttként egy újabb csodálatos kisfiú, Peti is, velük beszélgettünk arról, mit éltek át pár éve.

Hosszú távon befolyásolja az egészséget, ha valaki gyermekként lelki terror áldozatává válik. A testben ennek következtében felnőttkorban is krónikus gyulladás jelei figyelhetők meg - adták hírül amerikai és brit kutatók az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmányukban.

Az enyhe depresszió jeleit mutató tinédzser fiúk nyálából vett minta elemzésével kimutatható, hogy melyiküknél alakulhat ki később súlyos depresszió - ismertette egy brit agykutatók által készített új tanulmány.

Pszichológiai gondozást igényelne azoknak a kisgyermekeknek az egynegyede, akiket közvetlen vagy közvetett módon érintett a Japánban 2011. március 11-én bekövetkezett szökőár - derül ki egy jelentésből, amely az ellátás azonnali megszervezését szorgalmazza.

Nagyobb mértékben emelkedett a mentális zavarok miatt kezelt gyermekek száma az Egyesült Államokban, mint a felnőtteké - állapította meg egy hosszú távú kutatás. A kutatók szerint ez a tendencia arra utal, hogy egyre nagyobb figyelmet szentelnek a gyermekek mentális problémáinak, azonban aggodalom forrása is lehet, hogy szükségtelenül gyógykezelik őket - tudósított a LiveScience tudományos-ismeretterjesztő portál a JAMA Psychiatry című szaklapban megjelent tanulmányról.

Családközpontú kora gyermekkori intervenció – segítség a legkorábban, legközelebb, legsokoldalúbban: cikkünk a szegedi Odú Fejlesztő Központot mutatja be. A fogyatékosság komplex értelmezése - melyben a biológiai állapot mellett a társadalmi részvétel, a tevékenységben való korlátozottság vált meghatározóvá - rávilágít arra, hogy a fogyatékos ember életútjának kialakítása többoldalú megközelítést igényel. A fogyatékos személy támogatása megszületéstől - élete végéig tart.

Már kéthónapos korban kimutatható az autizmus egyik jele a gyerekeknél - derült ki amerikai kutatók új vizsgálatából, amely során a babák szemkontaktusát elemezték születésüktől három éves korukig.