Jelenlegi hely

Hirdetés

Ismert, hogy az immunrendszer a szervezet védekezőrendszere. Ha éretlen, ha öröklött betegséget hordoz, vagy ha az egyén élete során sérül, kevésbé óvja meg a különböző fertőzésektől.

A mandulagyulladás az egyik leggyakoribb gyulladásos megbetegedés mind a gyermekeknél mind a felnőtteknél. A manduláknak az immunrendszer részeként az alsó légutak felé terjedő fertőzés megállításában van szerepe. A mandulagyulladást döntő többségben vírusok, kisebb részben bakteriális fertőzések okozzák. A mandulagyulladást okozó Streptococcus pyogenes baktérium cseppfertőzéssel, tehát köhögéssel, tüsszentéssel terjed.

Sokat hallunk a refluxról, és a tünetek enyhítésére szolgáló savlekötőkről és étkezés után szedhető tablettákról. Csecsemők és kisgyermekek esetén ezek alkalmazása nem ajánlott, azonban a kezeletlen reflux komoly szövődményekhez vezethet! Nincs ok a kétségbeesésre, ugyanis néhány apró trükkel enyhíthetőek, megszüntethetőek lehetnek a panaszok.

Amerikában kifejlesztettek egy olyan mobil eszközt, ami zeneterápia segítségével a kórházban ápolt gyermekek félelmét, elszigeteltségét és fájdalmát oldja.

Lehet, hogy sok felnőtt elképzelése szerint az a szép és egészséges gyerek, aki kövér, de már a gyerekkori súlytöbblet is érkárosítást okoz, emeli a vérnyomást és korai cukorbetegséghez vezethet.

Mi a mandulagyulladás?
A mandulagyulladás az a betegség, amikor a mandulák begyulladnak, befertőződnek és duzzadttá válnak. A mandulák a torok hátsó részén, két ív között fekszenek. Fontos szerepet játszanak a testünk fertőzés elleni védelmében.
A mandulagyulladás egy gyakori gyermekkori betegség, de korra való tekintet nélkül bárki megkaphatja. Nem lehetséges védettséget szerezni ellene, így az emberek ismételten megkaphatják.

Manapság a mumpsz egyre ritkábban fordul elő. A magyarországi MMR vakcina bevezetése óta a legtöbb gyermek védett a betegséggel szemben, azonban – főleg kamaszok és felnőttek körében – a mai napig előfordulhat.

A betegség egy vírusos fertőzés, ami a nyáltermelő mirigyeket érinti, melyek váladéka, a nyála, a szájba kerülve megkezdi az emésztés folyamatát. Leginkább a fül tövében fekvő fültőmirigy érintett. Rendszerint kétoldali a fertőzés. Esetenként az állkapocs alatti mirigyek is megbetegedhetnek.

Az ótvar egy igen ragályos bőrfertőzés. Leggyakrabban csecsemőknél és gyermekeknél észlelhető, elsősorban a gyermekközösségbe kerülést követően. Általában az arcon jelenik meg, különösen az orr- és a szájkörnyéki területet érinti.

Mi okozza az ótvart?
A betegséget két baktérium okozhatja: a Staphylococcus aureus and Streptococcus pyogenes. Ezek a kórokozók mind a normál, mind a már egyéb bőrbetegség – ekzema, rovarcsípés – kapcsán érintett bőrt megfertőzhetik.

A gyomor- és bélhurut a belek fertőzéses eredetű betegsége, ami hasmenést, ritkábban hányást okoz.
A fertőzést többnyire vírusok, de baktériumok vagy paraziták is okozhatják. Gyermekeknél a leggyakoribb kórokozó a rotavírus.