Jelenlegi hely

Hirdetés

A nyári hónapok egyik legnagyobb veszélye a vízhez kötődik: sajnos, ilyenkor szinte naponta olvashatunk, láthatunk híreket vízbe fulladt felnőttekről és gyermekekről. Ráadásul a vízbe fulladással kapcsolatos egyik legnagyobb tévhit azt is megakadályozhatja, hogy időben cselekedjünk.

A balesetek több mint fele otthon történik. A forró tűzhely, az éles kés, a könnyen elérhető elektromos dugaszoló aljzatok - csak néhány a lehetséges veszélyforrások közül.

A legtöbb vízbefúlásos baleset a nyári vakáció időszakában, teljesen csendben, csobbanás nélkül történik meg. A kontinensek belsejében, mindenféle vízparttól távol élők olyan körülményekkel találkozhatnak egy tengerparti nyaralás során, amelyek számukra teljesen ismeretlenek. Ugyanígy, egy tengerparton lakó ember számára a folyóvizek jelenthetnek szokatlan közeget.

Baleset. Szeretjük azt gondolni, hogy ez aztán tényleg csak mással, máshol történhet meg. Hitted volna, hogy évente nagyjából egymillió ember kerül orvoshoz baleseti sérüléssel? A hazai statisztikai adatok sajnos ezt bizonyítják. Az alábbiakban dr. Krivácsy Péter, a Budai Egészségközpont gyermekorvosa hívja fel a figyelmünket a leggyakoribb balesetekre, amelyek otthon, vagy a szabadban érhetik gyermekeinket, valamint arra, hogyan lehet ezeket a baleseteket megelőzni.

Újabb három sikeres szívműtétet hajtottak végre a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben - jelentette be Ofner Péter főigazgató főorvos a budapesti intézményben tartott sajtótájékoztatón. Az egyik műtét jelentősége az volt, hogy Magyarországon először ültettek be hordozható műszívet gyerekbe - ismertette Ofner Péter főigazgató.

A Magyar Gyermekmentő Alapítvány Budapesten, Győrben és Pécsett, valamint nyaranta a Balaton mellett végzi mentési munkáját.

A legtöbb gyermekbaleset kellő odafigyeléssel megelőzhető! Tavasszal és nyáron a gyerekek birtokba veszik a parkokat, játszótereket, előkerül a kerékpár, a roller is. Sajnos ez azzal is jár, hogy ilyenkor több baleset történik. Nagyon oda kell figyelni, hogy lehetőleg minél több balesetet megelőzzünk. A különböző óvintézkedésekről és a balesetek megelőzéséről Dr. Kassai Tamás és Dr. Krivácsy Péter beszél.

Az Egyesült Államokban évente 4,7 millió embert harapnak meg kutyák, pedig oktatással és a kutyák megfelelő idomításával és irányításával sok támadást meg lehetne előzni.

A gyerekek az önfeledt játék során könnyen megsérülhetnek. Fontos azonban, hogy az apróbb sebeket, horzsolásokat is megfelelően ellássuk, hiszen elfertőződésük lassúbb gyógyuláshoz és maradandó sebhelyhez vezethet. Érdemes mindig otthon tartani sebkezelésre alkalmas készítményt.

Nyáron a gyerekek több időt töltenek a szabadban, így az önfeledt játék során könnyebben megsérülhetnek. Fontos azonban, hogy ezeket az apróbb sebeket, horzsolásokat is megfelelően ellássuk, hiszen elfertőződésük lassabb gyógyuláshoz és maradandó sebhelyhez vezethet. Érdemes mindig otthon tartani sebkezelésre alkalmas készítményt.