Jelenlegi hely

Hirdetés

Legkevesebb 20 halálos áldozatot és több mint húszezer megbetegedést okozott az utóbbi két hónapban Ugandában a homoki bolhák okozta kór, ami - horrorfilmbe illően - azzal jár, hogy a test megtámadott részei elrothadnak.

Az esőerdők kitermelése növeli a malária előfordulását Brazíliában. A brazil Amazonas-medence erdőirtását elemző új kutatás szerint a trópusi esőerdők kivágása közel 50 százalékkal növelheti a malária előfordulását a környező területeken.

A malária parazitáján és a kórt terjesztő szúnyogokon keresztül vették fel a küzdelmet az évente mintegy 1 millió életet követelő fertőzés ellen amerikai, valamint ausztrál kutatók.

vér

Kórokozó:


Trypanosoma cruzi, Trypanosoma brucei gambiense, Trypanosoma brucei rhodesiense nevű egysejtű élőlény.


A schistosomiazis más néven bilharziázis - féreg által okozott betegség. A kórokozónak több fajtája terjedt el.

A sárgaláz alapvetően a trópusi esőerdőkben élő majmok betegsége: az embereket az esőerdőkben honos szúnyogok fertőzik, aminek az eredménye a "dzsungel sárgaláz". Ha fertőzött személy sűrűn lakott településre utazik, ott a fertőzést már egy másik szúnyogfajta terjeszti emberről emberre, "városi" sárgalázat okozva.

Kórokozója:


Vírus, melyet emberről emberre szúnyogok - Aedes félék - viszik át csípésükkel. A szúnyogok rajzása földrajzi területenként változó, tipikusan az esős évszakban, vagy az után figyelhető meg.Előfordulás:


Elsősorban Afrikában, Szaud - Arábiában, Távol-Kelet egyes országaiban (Malajzia, Fülöp-szigetek stb.), az indiai szubkontinensen, az Indiai - óceán szigetein (Réunion, Mauritius, Seychelles, Comoros) fordul elő.