Jelenlegi hely

Hirdetés

Fontos, hogy a tbc tüneteit időben észleljük. És azért is, mert a tbc a betegről átterjedhet egészséges emberekre is.

Télen a náthától kezdve egészen a tüdőgyulladásig számos légúti betegség megtalálhat minket. Ezek közé tartozik a kellemetlen tünetekkel járó hörghurut is.

Komoly betegségek érthetően

A torokgyík, a szamárköhögés és a tetanusz egy nagyon komoly betegség, ami akár halálos kimenetelű is lehet. Érdemes megtudnunk róluk és az ismert Di-Per-Te oltásról is néhány tényt.  

Sorozatunk új cikkében a leggyakoribb felső légúti fertőzéseket mutatja be: a közönséges megfázástól, a hurutos torokgyulladásokon át az életet veszélyeztető gégeszűkületig. A betegségek javarészt víruseredetűek, nem ritka a baktérium okozta, vagy a "ráfertőződés" útján bakteriálissá váló eset sem.

A láz a szervezet fertőzésekre, különböző sérülésekre adott védekező válaszának része. A hőmérséklet emelkedése kedvez a szervezet immun-mechanizmusainak, és rontja a kórokozó mikroorganizmusok szaporodásának esélyeit (pl. csökken a vér vasszintje, ezáltal egyes baktériumok növekedése is mérsékeltebb lesz). A lázas beteg kevesebbet eszik, inkább a meglévő zsír- és fehérjeforrásait éli fel, így csökken a vércukorszint – a baktériumok tudvalevően nagymennyiségű cukrot használnak testfelépítésükhöz. Ezentúl, bizonyos baktériumok hőérzékenyek, azaz magasabb testhőmérsékleten eleve csökken a fejlődésük mértéke.

Életünk során több mint 200-szor vagyunk náthásak, vagy influenzásak. Ezek átlagosan 6 napig tartanak, ami azt jelenti, hogy összesen közel 3,5 évet töltünk köhögéstől, orrdugulástól, fejfájástól és egyéb náthás tünetektől szenvedve. Három és fél év, amit nem tölthetünk barátainkkal, családunkkal, hogy a munkából kihagyott napokról ne is beszéljünk.

A közösségben szerzett tüdőgyulladás az egyik leggyakoribb fertőző betegség, azért is fontos, mert nem csekély a vele kapcsolatos halálozás – világszerte.

A tuberkulózisos esetek száma Nagy-Britanniában elérte az elmúlt harminc év legmagasabb szintjét, 2009-ben 9040 új megbetegedés történt - jelzik a nyilvánosságra hozott kormányzati adatok.

Ausztrál tudósok felfedeztek egy új szert, mely nem fertőző szakaszában gyógyíthatja a tuberkulózist - ez az elmúlt ötven év első nagy áttörése lenne a tbc gyógyításában.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön arra hívta fel a figyelmet, hogy a halálos multirezisztens tuberkulózis egyre súlyosabb egészségügyi veszélyt jelent világszerte. Az ilyen esetek csupán töredékét diagnosztizálják.