Jelenlegi hely

Hirdetés

Minden ötödik pár meddő Magyarországon, és az érintett kapcsolatok egyharmadában a gyermektelenség oka kizárólag a férfi nemzőképtelensége, további egynegyedükben mindkét felet érinti a meddőség - írja keddi cikkében a Magyar Nemzet.

Magyarországon egyre több pár fordul meddőségi specialistához. Annak ellenére, hogy a férfi meddőség csaknem ugyanolyan gyakori, mint a női, általában ez utóbbi sokkal inkább elterjedt a köztudatban. Jó hír a meddő párok számára, hogy mostantól nem kell külföldre utazni a világszínvonalú technológiákért, hiszen Prof. Giuseppe Tritto, a World Academy of Biomedical Sciences and Technologies elnöke, valamint a Versys Clinics Center of Male Microsurgery Budapest vezetője mostantól hazánkban mikrosebészeti eszközökkel segíti a gyermekre vágyó párokat a sikeres gyermekvállalásban.

Az erősebbik nem tagjai rendszerint nem szívesen beszélnek egészségügyi gondjaikról. Számukra kényes, a férfiasságukat érintő problémával pedig még nehezebben fordulnak orvoshoz. Az alacsony tesztoszteron szint a testi tünetek mellett az életminőséget is jelentősen befolyásolja, azonban a kezelés sem minden esetben szövődményektől mentes.

Magyarországon néhány hónapja érhető el az az új eljárás, amely a férfi meddőség genetikai okát vizsgálja. Az új technológia lényege, hogy megnézik, mennyire sérült a spermiumok DNS-e.

A statisztikák alapján világszerte egyre több kisbaba születik lombikbébi program segítségével. A meddőséget a legtöbben női problémának tartják, pedig ma már tudjuk, hogy az esetek 40%-ban a gyermekáldás elmaradásának hátterében a férfi egészségügyi problémája szerepel. Dr. Debreceni Diána Phd. molekuláris biológus, és Dr. Csenki Marianna klinikai genetikus cikke új módszert mutat be, a Halosperm® spermium DNS fragmentációs tesztet, mely rávilágít a feérfi meddőség genetikai okára.

Spermiumokat burkoló protein lehet a nyitja a férfiak meddőségének! Egy hímivarsejteket burkoló fehérje magyarázhatja a férfiúi meddőség igen nagy hányadát – olvasható a Science Translational Medicine június 20-i számában.