Jelenlegi hely

Hirdetés

A petefészek (ovarium) a női ivarmirigy a medencében, a méh két oldalán elhelyezkedő, szilva nagyságú páros szerv, amely ösztrogént (tüszőhormont) és progeszteront (sárgatesthormont) termelve a női hormonháztartásért is felel, ezért a petefészek betegsége gyakran együtt jár hormonális eredetű panaszokkal.

A korábbinál kétszer több petefészekrákos esetet képes feltárni egy új vizsgálati módszer, amelyet amerikai kutatók fejlesztettek ki, és amelynek harmadik fázisú klinikai próbáit Nagy-Britanniában végezték. Az új módszerrel a kutatók a CA125 nevű fehérje vérbeli változását követték figyelemmel, amely a petefészekrákos betegek vérében gyakran magasabb. A kapott adatokat elemzésével, a kockázati tényezők - kor, a fehérje eredeti szintje, változásának mértéke - alapján meghatározták a betegség kialakulásának kockázatát.

Petefészek-és méhnyakrákban érintett túlélők és támogató hírességek hasára festett Pál Gergő, testfestő művész.

Kanadai kutatók szerint a petevezeték eltávolítása révén a petefészekrák okozta halálozások száma 30 százalékkal csökkenthető, mert a betegség legelőször itt fejlődik ki.

Az Amerikai Rákkutató Társaság számos más orvosi csoporttal egyetértésben egy listát állított össze a petefészek daganat tüneteiről.

Amerikai kutatók eredményei alapján az egyszerű áfonyakivonat a platina-alapú daganatellenes gyógyszereket hatszor hatékonyabbá teszi a petefészekrák kezelésében.

A petefészekrák, a „csendes gyilkos” lehet, hogy nem is olyan csendes – állítják amerikai szakértők.

A menopauzán átesett nőknél alkalmazott hormonpótló kezelés (HRT) nemcsak az emlőrák, hanem a petefészekrák kockázatát is növeli- írja legutóbbi számában a Lancet.