Jelenlegi hely

Hirdetés

Kimagasló C-vitaminszint, magas vas-, kalcium-, magnézium- és alacsony kalóriatartalom. Színe, illata és zamata miatt a kora nyári időszak egyik legkedveltebb gyümölcse. Kedvező tulajdonságai mellett az eper fogyasztása azonban kellemetlen tüneteket is okozhat.

A szájüregben, vagy az ajkak környékén jelentkező allergiás tünetek kevésbé ismert kiváltó okait vesszük sorra dr. Balogh Katalin allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosának segítségével. Milyen ételeket kerüljön, ha pollenallergiás?

A zöldségekkel dúsított sütemények omlósabbak, nem válnak szárazzá, ráadásként plusz rostforrást is jelentenek. Itt egy gluténmentes édesség, amit lisztérzékenyek is fogyaszthatnak!

A cöliákiát a köztudatban lisztérzékenységként ismerjük, ugyanakkor ez manapság már elavult megnevezésnek számít, hiszen érzékenységet nem kifejezetten csak a búzaliszt okozhat. Ez a vékonybelet érintő autoimmun betegség jelenleg nem gyógyítható, ugyanakkor diétával jól kezelhető.

A gluténérzékenység három apró tettese... A kutatók azonosították a glutén három olyan részecskéjét, mely a búzafehérjére allergiás embereknél kiváltja a betegséget.

Egy kis elővigyázatosság, sürgősségi gyógyszer, és mobiltelefon kell ahhoz, hogy nyugodtan élvezzük a nyári sütögetéseket.

Nem ritka, hogy évek óta tartó, gyógyszeres kezelésekre nem reagáló emésztési panaszok – gyomorfájás, puffadás, hasmenés vagy székrekedés, olykor fejfájás vagy nem múló bőrpanaszok, ekcéma, elhízás vagy kóros soványság – miatt kerülnek a páciensek gasztroenterológushoz, ahol kiderül: ételintolerancia a kiváltó ok, s a tünetek gyógyszer nélkül, célzott diétával megszüntethetők. Sokszor a háziorvosok és a szakorvosok sem gondolnak rá: ha nincs szervi elváltozás, ételintolerancia is magyarázhatja a kínzó, makacs tüneteket.

 

A tejfogyasztás szükségességét illetően számos vita látott már napvilágot, vannak azonban tények, amelyek vitathatatlanul jótékony hatásait igazolják. Kalcium és D-vitamin tartalmának köszönhetően segít a csonttömeg kiépülésében és megtartásában, az izomfelépítéshez magas minőségű fehérjeforrásként járul hozzá, és talán kevesebben tudják, de az idegrendszerre is rendkívül kedvezően hat.

Szombat óta változtak az élelmiszercímkék... Nagy segítség az étel allergiások és ételintoleranciások számára, hogy 2014. december 13-tól kötelezővé vált az allergének jelölése az előre nem csomagolt élelmiszereken is, így egy vendéglátó egységben és a csemege pultból kapott élelmiszereken esetében is kötelező információt szolgáltatni az allergénekkel kapcsolatban.

Szakértők szerint minden 10., azaz kb. 200.000 magyar gyermeket érint a laktózérzékenység, ennyien nem tudják a fejlődésükhöz fontos tejet és tejtermékeket hagyományos formában fogyasztani. Sok szülő a problémával találkozva inkább kiiktatja a tejet a gyerekek étrendjéből, ezzel azonban az egészséges növekedéshez szükséges kalcium és vitaminforrást száműzik a táplálkozásból.