Jelenlegi hely

Hirdetés

Hasmenés: mit együnk és mit ne?

Milyen ételeket érdemes fogyasztani, ha hasmenésünk van, és melyeket jobb elkerülni?

A híg, magas víztartalmú széklet, vagyis a hasmenés oka lehet fertőzés, krónikus betegség, de gyógyszer mellékhatása is állhat a hátterében, sőt az is elfordulhat, hogy a hangulatunk miatt változnak meg a székletürítési szokásaink – például egy vizsga előtt sokak a stressz és az izgatottság miatt tapasztalják meg a hasmenést.

A hasmenés nemcsak igen kellemetlen, de esetenként veszélyes is lehet, mert kiszáradást, akár felszívódási zavarokat is okozhat, és általános rosszulléttel, gyengeséggel járhat együtt. A felépülést nagy mértékben befolyásolhatja, hogy milyen ételeket, italokat fogyasztunk: van, amelyeket érdemes előnyben részesíteni, másokat viszont inkább kerülni a hasmenéses napokon.

Hasmenés alatt ezeket az ételeket együk

Hasmenés esetén a rendszeres folyadékfogyasztás sokkal fontosabb, mint az evés: igyekezzünk legalább 10 pohár vizet inni, és akkor is inni, ha használtuk a mosdót. A tiszta (nem tejfölös vagy tejszínes, habart) levesek is nagyon jót tehetnek, mert nemcsak a folyadékot pótolhatjuk általuk, hanem az elveszett tápanyagokat is. Együnk inkább többször kevesebbet, de ha nem kívánjuk az ételeket, az sem baj, ha egy kicsit „böjtölünk” - azonban a folyadékfogyasztásra ügyeljünk!

hasmenés
A hasmenés nemcsak kellemetlen, de felszívódási zavarokat is okozhat

A sós ételek, például a sós pálcika (ropi), a kisperec vagy a kréker típusú kekszek is jó választásnak bizonyulhatnak. Jó szolgálatot tehetnek a speciális sportitalok, vagy azok az innivalók, melyekben ásványi anyagokat, sókat is találhatunk, de ezek használatáról érdemes egyeztetni a háziorvosunkkal. Emellett pedig célszerű lehet jó minőségű multivitamint is szedni.

Hasmenéses betegségek esetében (is) érdemes minél több, tápanyagban gazdag zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. Közülük is a legjobbak lehetnek a banán, az alma vagy a körte, a burgonya, a sárgarépa és a sütőtök, a cukkini. A zöldségeket és a gyümölcsöket alaposan megtisztítva, meghámozva, főzve, párolva vagy sütőben sütve készítsük el. A fehérjeforrások közül elsősorban a csirke- és pulykahúst érdemes előnyben részesíteni. A párolt rizs, a natúr zabkása vagy a egyszerű pirítós is megfelelő eleme lehet a diétás étrendnek.

Hasmenés alatt ezeket a fogásokat kerüljük!

A hasmenéses napokon érdemes mellőzni azokat a fogásokat, melyek irritálhatják a beleket, nehezen emészthetőek, túlságosan magas a rosttartalmuk, esetleg puffasztó hatásúak, elfogyasztásuk túl sok gáz képződésével jár együtt. A tejtermékek hagyományosan nem ajánlottak a hasmenéssel küzdőknek, mert a bennük található laktóz csak tovább ronthatja a betegek állapotát. Azonban a natúr joghurt segíthet a bélflóra helyreállításában, és ha nagyon kívánjuk, a kemény sajt is engedélyezett, mert nagyon kevés benne a laktóz.

Mit tehetünk, ha utazás közben ér utól a hasmenés? Olvasson tovább!

Erősen irritáló hatásúak a különböző fűszerek és a fűszeres fogások, például a csípős paprikával, cayenne-i borssal, chilivel készült ételek. Szintén nehezebben emészthetőek, így nem javasoltak a zsíros fogások, a zsírban sült ételek, a kolbászfélék. A zöldségek közül tovább ronthatják a beteg állapotát a hüvelyesek, babfélék, a karfiol, a brokkoli és a káposzta, de a hagymafélék is további panaszokat okozhatnak az érzékenyebb gyomrúaknál.

Természetesen, hasmenés eseten egyáltalán nem javasoltak sem a koffeintartalmú italok, pl. a kávé vagy az energiaitalok, sem pedig az alkohol. Ezek ugyanis erősen irritáló hatásúak lehetnek, ronthatják az egyébként sem tökéletes emésztést, és a kiszáradás rizikóját is növelhetik.