Jelenlegi hely

Hirdetés

Non-Hodgkin limfóma

A non-Hodgkin limfómás elváltozások rosszindulatúsága (malignitása) és kezelési következményei szerint megkülönböztetünk alacsony malignitású (38 %), közepes malignitású (40 %), magas malignitású (20 %) és egyéb (2 %) limfómákat.

Hirdetés

A klinikai stádiumbeosztás szerint a NHL-ák négy stádiumba oszthatók, ezeket római számokkal jelzik I-IV.-ig. Aszerint, hogy milyen gyorsan növekednek, valamint az érintett nyirokcsomók helye szerint vannak indolens és agresszív limfómák. Az indolens limfómák lassan növekednek, és csak néhány tünetet okoznak, míg az agresszív limfómák gyorsan növekednek, és súlyos tüneteket okoznak.

A non-Hodgkin limfóma tünetei

A limfociták rosszindulatú elváltozásai nemcsak a nyirokrendszerben, hanem átterjedve más szervekre, azokban is rosszindulatú elváltozásokat, daganatokat hoznak létre.
A betegség tünetei a következők lehetnek:
- általános tünetek: láz, éjszakai izzadás, fáradtságérzés, indokolatlan fogyás, bőrviszketés, bőrkiütés,
- helyi tünetek: fájdalmatlan nyirokcsomó megnagyobbodások, ezek helyei a nyaki régiók, a hónalj, a lágyékhajlat, a mellkas és a has területén találhatók. Az esetek kb. 30 %-ában így kezdődik a betegség.

A nyirokcsomók először különállóak, majd egybeolvadnak. Bizonyos méret elérése után és elhelyezkedésüktől függően változatos tünetek formájában jelentkezhet a betegség, így ha a mellkasban vagy a hashártya mögött találhatók csomók, gyakran nyomási tüneteket okoznak, pl. vénás elfolyási akadályt okozva az arc és a nyak területének ödémáját idézik elő. A NHL-k egyes esetekben vérszegénység tüneteivel jelentkeznek, mely az alacsony vérlemezke-szám okozta vérzés, a vörösvértestek szétesése és a limfómás csontvelő-infiltráció miatt következik be.

Mit tehet az orvos non-Hodgkin limfóma esetén

A diagnózist a fizikális és laboratóriumi vizsgálatok, nyirokcsomó biopszia, annak szövettani vizsgálata és csontvelő vizsgálat alapján határozzák meg. A szövettani vizsgálattal a rosszindulatúság fokára is lehet következtetni. Meghatározzák ezen kívül a kiindulási sejt genetikai státuszára - örökítő anyagának állapotára - utaló tumormarkereket, amely a kezelésre való reagálásra és a várható túlélésre nézve is fontos információt ad. Megnézik azt is, hogy a rák a nyirokrendszeren belül helyezkedik-e el, vagy más szervekbe is szétszóródott-e. Ez az ún. klinikai stádiumbeosztás, vagy staging, amely nagyon fontos a prognózis (betegség lefolyása) és a kezelés meghatározása szempontjából.

A rákos betegségek kezelésében alkalmazott sugárkezelés célja, hogy megölje a rákos sejteket. Két formáját különböztetjük meg: külső sugárkezelést alkalmazunk, amikor kívülről történik a test besugárzása a rák felé. Belső sugárkezelésnél radioaktív anyagot juttatnak a testbe, pl. tűben vagy más eszközben, melyet közvetlenül a rákos elváltozásba vagy a rák mellé helyeznek. A sugárkezelés módja a daganat típusától és klinikai stádiumbeosztásától függ.

A kemoterápia célja, hogy citotoxikus szerek segítségével leállítsák a rákos sejtek növekedését vagy megölve azokat vagy a sejtosztódást leállítva. Alkalmazhatják egyetlen szer adásával ún. monoterápiaként, de gyakran két vagy több citotoxikus szert tartalmazó kombinációban adják. Ezeket injekció, infúzió segítségével juttatják a véráramba, vagy szájon át adják, ilyenkor szisztémás adásról beszélünk, de alkalmazhatják közvetlenül a megfelelő szervbe adva, pl. hasba, gerincvelőbe, ilyenkor helyi kemoterápiás kezelésről beszélünk.

A biológiai terápia olyan kezelés, amelynél a beteg immunrendszerét, védekezőképességét használják ki, serkentik a rák elleni harcban olyan anyagok segítségével, amelyeket élő szervezetben vagy laboratóriumi körülmények között állítanak elő.Hirdetés