Jelenlegi hely

Hirdetés

Hajhullás

A hajhullás férfiaknál és nőknél egyaránt előfordul. Felnőttkorban kezdődik és életünk végéig tart. A hajhullás kezdetének ideje és intenzitása nagymértékben változhat. Átlagosan a gyermekeknek és a fiatalkorúaknak naponta 30 hajszáluk hullik ki, de gyakran ennél sokkal kevesebb. Ha kb. 50 hajszál hullik ki naponta állandó jelleggel, néhány év múlva észrevehető lesz a hajritkulás. Ritkább esetekben a hajhullást fejbőrbetegségek (pl. gombás fertőzés), szervi rendellenességek (pl. szifilisz) vagy bizonyos gyógyszerek (pl. rákellenes gyógyszerek) okozzák. Ilyen esetekben a hajnövekedés a betegség kezelése után, illetve a gyógykezelés megszűntetésével indul meg.

Hirdetés

A hajhullás tünetei


Nőknél:
A haj általános ritkulása, különösen a fejtetőn.
Csak ritkán vezet kopaszodáshoz.
A haj csomókban hullik, különösen hajmosás vagy erős fésülés után.
Férfiaknál:
Kopaszodás a homlok-tájékon, hajritkulás a fejtetőn.A hajhullás kiváltó okai


Az öregedéssel járó természetes folyamat.
A kopaszság öröklődhet családon belül, elsősorban férfi ágon.
Nőknél előforduló hormonális változások (pl. szülés után vagy változó korban).
Különböző hajkezelések, amik szárítják, illetve roncsolják a hajat (pl. festés, dauerolás, szárítás, ellentétes irányú fésülés, tupírozás).
A haj húzása (pl. összekuszált haj durva kifésülése, lófarok, a haj csavargatása, húzogatása, amikor feszültek vagyunk).Mit tehet Ön hajhullás esetén


Sokszor semmit sem tehetünk, a jelenséget el kell fogadnunk mint természetes folyamatot (amennyiben természetes okok vezetnek a hajhulláshoz). Nincs igazi megelőzés a hajhullással szemben, de intenzitása csökkenthető a következőkkel:
Lehetőleg rövid hajat viseljünk!
Ha festjük a hajunkat, használjunk olyan készítményeket, amelyek nem tartalmaznak hidrogén-peroxidot (ami szárítja a hajat)! Használhatunk felváltva hidrogén-peroxidot tartalmazó és nem tartalmazó hajszínező anyagot.
Ne daueroltassuk gyakran a hajunkat (minél ritkábban, annál jobb)!
Ne fésüljük a hajat a természetes növekedési iránnyal ellentétesen, ne tupírozzuk, és kerüljük a hajhúzást!
Ha a hajunk száraz, kenjük be mind a hajat, mind a fejbőrt olajjal (pl. oliva olajjal), és hagyjuk rajta 30 percig mosás előtt!
Langyos vagy hideg vízzel mossunk hajat.
Használjunk hajbalzsamot, amikor csak szükséges. Ez segít abban, hogy hajunk puha maradjon, és ne kuszálódjon össze nagyon.
Ne fésüljük erősen a hajat, akkor sem, ha vizes!
Csak itassuk fel a törölközővel a vizet ahelyett, hogy erősen dörzsölnénk!
Ha mindenképpen hajszárítót kell használnunk, legalább 15 cm távolságra tartsuk, és ne legyen túl forró a levegő!
Amikor a hajunk megszáradt, először finoman fésüljük ki az összekuszálódott részeket, mielőtt alaposan átfésülnénk! Ne a gyökerénél húzzuk, hanem fogjunk rá középtájon, és így fésüljük ki az összekuszálódott részeket!
Vastag fogazatú fésűt használjunk!
Parókát is hordhatunk.
Menjünk el hajpótlásra! (Ez olyan eljárás, amelynek során a hajhoz hasonló anyagot szőnek a haj közé, és ez rendszeres, szakszerű kezelést igényel).
Forduljunk orvoshoz, ha úgy gondoljuk, hogy a hajhullás valamilyen betegségnek a következménye, pl. ha bizonyos területen, foltokban hullik a haj, ha viszket és hámlik a fejbőr, illetve akkor, ha hirtelen indul meg és más tünetek is kísérik!
Használjunk csak receptre kapható monoxidil tartalmú szert naponta kétszer! (A monoxidil az egyetlen olyan hatóanyag, amely bizonyítottan elősegíti a hajnövekedést. Ez azonban csak bizonyos emberek esetében hatásos és csak a hajhullás korai szakaszában. Vannak emberek, akiknél mellékhatások jelentkeznek.)Mit tehet az orvos hajhullás esetén


Meggyőződik arról, hogy a hajhullás nem valamilyen betegség következménye.
Kezeli a hajhullást, ha valóban betegség következménye miatt van.
Monoxidilt ír fel, ha jónak tartja.
Esetleg hajátültetésre küld el.Hirdetés