Jelenlegi hely

Hirdetés

Csonttörés

A csonttörésnek két alaptípusát, a zárt és a nyílt törést különböztetjük meg. Minden balesetes csonttörésnél keletkeznek sérülések a környező lágy szövetekben, erekben, esetleg idegekben is. A csontritkulás következtében gyakran minimális erőbehatásra létrejött töréseknél lágyrészsérülésekkel rendszerint nem kell számolni.
A csontok törékenységét alapjában véve szilárdságuk határozza meg, melyet - mindenek előtt a nők esetében - főleg az életkor befolyásol. A leggyakoribb balesetes törés az alkaron következik be. Nőknél a menopauzás életszakaszban gyakori a csípőcsonttörés is.

Hirdetés

A csonttörés tünetei


Szokatlan testhelyzet a törés helyén.
Fájdalom.
Duzzanat.
Nyílt törésnél vérzés.A csonttörés esetleges komplikációi


A rosszul összeforrt csontok fájnak, mozgáskorlátozottsághoz, valamint egyes ízületek aránytalan terheléséhez vezetnek, mely ízületi panaszokat válthat ki.
Adott esetben (főleg csípőcsonttörésnél) a gyógyulási időszakban az ágyhoz kötöttség tüdőgyulladást, felfekvést, vagy trombózist okozhat, melyek a beteg halálát is okozhatják.
A gerinc törései bénulásokhoz vezethetnek.A csonttörés kiváltó okai


Közvetlen okok: fizikai behatás, pl. ütés, esés.
Közvetett okok: időskor, csontritkulás, csontlágyulás, kalciumszegény étrend, dohányzás, nyugtatók, altatók és egyéb kábító hatású gyógyszerek szedése (fokozott esési kockázat).Mit tehet Ön csonttörés esetén


Szükség esetén nyújtson elsősegélyt!
A törések ellátása feltétlenül orvosi segítséget igényel, ezért a lehető leghamarabb forduljon orvoshoz!Mit tehet az orvos csonttörés esetén


Súlyosságának és típusának megfelelően ellátja a törést (megröntgenezi a csontot, és ha elmozdultak a törött végek, akkor összeilleszti őket, majd nyugalomba helyezi a sérült részt (leggyakrabban gipsz segítségével)).
Fájdalomcsillapító és izomlazító gyógyszereket adhat, valamint javasolhatja a kalciumbevitel fokozását.
Menopauzában hormonpótló terápiát rendelhet, valamint más, további csontszövetlebomlást gátló gyógyszereket írhat fel akár megelőző jelleggel is.Hirdetés